Nyårsafton

Matte har varit sjuk, ja hon är lite sjuk fortfarande, i måndags låg hon hela dagen, vi fick leka själva vi andra.
Men idag mår hon ganska bra faktiskt och igår var hon till IKEA och köpte en ny nalle till mej.



Den har randiga kläder som jag tycker om att ta av. Jag är jätteglad för nallen och nu får ju Tintin röra den också eftersom det har gått en dag. Men han har annat för sig idag.



Så fort nån öppnar diskmaskinen så är han framme och slickar. Du skär av dej tungan en vacker dag säger matte. Sånt där håller inte jag på med, men Tintin anser att man ska passa på när tillfälle bjuds, man vet aldrig när man får mat nästa gång. GOTT NYTT ÅR på er.

Annandagen

Nu är snart julen slut, idag är det ju annandagen. Vi har varit på långpromenad i snöyran med husse, Tintin fick kämpa när vi gick där det inte var plogat. Han ligger och sover i mattes säng nu. Jag tyckte att matte pratade nåt om köttbullar så jag avvaktar med sömnen ett tag. Mattes syster och V är hos mattematte idag så vi ska bara vila oss idag. Vi fick julklappar igår också för då kom alla lillhussar med sina fruar/tjejer och barn och mattematte, vi var 18 med Tintin och mej. Vi fick paket med hundgodis och korv i. Vi öppnade paketen jättesnabbt, särskilt Tintin. Sedan fick vi korv och annat gott hela dagen av nästa alla, inte matte och husse förtås, de ska ju vara så nedrans perfekta när det gäller oss men själva kan de stoppa i sej minsann. Det är tur att det kommer folk hit ibland säger jag bara. Gääsp, det blir visst inga köttbullar, än. Jag tror jag tar mej en tupplur.

Just nu känner jag mej som på bilden här nere när jag var 5 veckor gammal. Vill bara krypa ihop hos husse och gosa lite.



Mattes kamera är ju fortfarande ur funktion så jag får lägga in lite gamla bilder.


Lek i snön

Idag har vi lekt och busat i snön med V, vår kusin kan man säga. Vi har haft så kul.



Tintin busar med V och vill ha hans bil och det får han sen, då springer han omkring med den, och jag får också leka med den.



Jag hade ju fullt upp med att kolla in skuggor och sånt, matte tappade kameran i snön så det blev bara suddigt när hon försökte fota mig. Men mosters kamera funkade så de bilderna kommer senare, där är jag verkligen till min bakdel eller fördel.



Tintin har jättekul i snön.

Skinkan är i ugnen, det doftar så gott, vi ska få smaka sen när den är klar. Då ska husse ringa sin kompis.
Det brukar han göra, den som hinner först klart med skinkan ringer. I morgon kommer tomten.

Bus i snön

Igår kom de, jag sprang omkring nästan hela kvällen, Tintin sprang och gömde sej. Han tyckte att V blev lite för närgången. Vekling. Jag kände tydligt lukten av Cesar, deras hund, jag nosade på deras kläder och då såg jag honom framför mej. Så gör vi ute också, vi vet vilka som har gått förbi, det är inte så intressant. Men när det kommer en doft man inte känt förut så blir vi helvilda och matte måste säga till oss på skarpen.



Här busar vi, vi får busa mer och mer, men de håller noga koll så att inte jag blir för våldsam mot Tintin. På den här bilden syns ju inte Tintin nästan, bara svansen sticker fram.



Här har hon sagt åt oss att vara lugna, tråkigt, men nu har vi tjockt med snö mellan trampdynorna som blir till isklumpar som hon måste ta bort, det blir 8 tassar att gröpa i innan vi får gå in.


3 dagar kvar

Nu har det äntligen varit fjärde advent. Nu är det bara 3 dagar kvar till julklapparna. Jag vet att det ligger nåt i vårat skåp som vi inte får se. Det är jättespännande. Det är husse som ska vara jultomte i år. Det får vi inte berätta för de minsta barnbarnen, vi vet ju alltid vem som är jultomte, ingen kan ju lura en hund. Men riktiga jultomten har sällan tid att komma, så han måste be någon annan, jag tror att han har bett husse i år, men man vet ju aldrig.



Idag när matte åt frukost så tände hon adventsljusen, sen hämtade hon kameran, jag satt så fint i soffan. Precis när hon knäppte så hörde jag nåt ute så jag hoppar upp på soffkanten och tittar ut. Matte har en sån där fördröjning på kameran. Varför kan du inte sitta still i en minut, säger hon surt. Nu fick hon ju vrida kameran för att få med mej och då kom ju röran på bordet med. Du är hopplös, säger hon.



Samma här, precis när hon knäpper så böjer jag på huvet. Slipp att vara med på bild då, säger hon.



Då tog hon ett på Tintin i stället, den lilla linslusen, han gör precis som matte säger. Förrädare.
Idag ska matte åka på stan och ikväll kommer hennes syrra. Det blir lång väntan idag.


I morgon är det fjärde advent

Tänk, nu är det bara 5 dagar kvar till julafton. Vi blir inte så många på julafton i år, det blir jag och Tintin, matte och husse, mattes syrra och hennes grabb och så lillhusse. På juldagen blir vi desto fler då kommer alla barn och barnbarn plus vi andra, det blir kul, då kan Tintin springa efter småtjejerna och tigga till sig lite gott, och jag kan gå omkring och brumma litegrann. Det brukar uppskattas, om det inte gör det så går jag omkring och visar min nalle eller en tom toarulle eller nåt.


Matte hade julpyntat redan första advent, sen har det kommit fram mer och mer, nu har det exploderat. Jag har hunnit bita lite på två tomtar och idag råkade jag ta mattes dyraste, då blev hon arg, jag hann visserligen inte bita på den men ändå. Hon är så känslig, det är ju bara en tomte. Jag undrar vad jag får i julklapp, jag skulle vilja ha en nalle tror jag.


Bästisen

 Här är min kompis och jag när vi ligger på golvet och sover. Han fyllde år i går, jämnt. Husse och matte var där och grattade, vi fick inte följa med den här gången så vi får gratta honom i trettonhelgen. Han kommer ofta ner på golvet till oss, det tycker jag är mysigt. Vi är riktiga mysare både han och jag.

Det är ju inte kul att bli lämnad ensam så länge, de åkte halv fyra och kom hem kl tolv. Men våran bästisgranne kom och gick ut med oss, han har alltid godis i fickorna och det är ju bra, särskilt för Tintin som är så väldigt godissugen jämt. När matte och husse kom hem var vi så där lagom glada, vi var ju trötta ju. Har ni sovit, frågade matte, hon ska ju inte tro att vi har sprungit fram och tillbaka och väntat för det har vi inte, det är klart vi har sovit. Det syns för du är alldeles sned i ansiktet, säger den där okänsliga matte.

Idag skiner solen, det är bästa att skynda sig ut, D-vitaminerna ni vet.


Utvik

Nu ska vi snart gå ut och springa i snön, matte ska bara, ska bara och ska bara först. Jag får väl tänka tillbaka lite när matte skulle fota oss när Tintin och jag låg och gosade i husvagnen. Ååh va sööta ni är, gnällde matte.
Jo pyttsan va sött. Det har jag sagt förut, matte borde gå på fotokurs.



Hon kunde ju ha klippt av bilden lite. Jag är ju fortfarande söt eller stilig snarare, men Tintin vetegudarna.
Han kan ju ställa upp i hundarnas Slitz eller nåt.
Nu verkar det som om hon är klar så vi kan gå. Hej så länge.


Se det snöar....

Idag snöar det jättemycket, vi har busat i snön idag, i alla fall litegrann tills matte sa stopp. Vi är ju försiktiga med Tintin fortfarande.



Matte håller på att baka lussebullar. Hon hann inte före Lucia, men det gör inget. Mattematte kommer idag och då ska vi få smaka varsin, ja Tintin får ju bara en halv, skulle han äta lika mycket som jag så skulle han bli jättetjock. Nu måste matte borsta av oss all snö innan vi kan gå in. Varför det ska vara nödvändigt förstår jag inte riktigt, det smälter ju, det är ju bara vatten.


Tomtemarodören

Ja då har det varit Lucia, matte och husse klädde ut sig i konstiga vita klänningar, husse i klänning, jo jo. Där har man nog en hållhake i framtiden. De övade på sångerna i husvagnen så Tintin och jag visste inte riktigt vad de ville. Ville de leka eller var de arga kanske, nej det var svårt att förstå, matte brukar ju skråla hemma men husse tror jag inte att jag har hört sjunga. Han sjöng om nån Staffan som var dräng nånstans tror jag.

Nu är vi i alla fall hemma igen och ska så vara till trettonhelgen. Snart kommer mattes syster och hennes lille son hit och firar jul med oss, man kan nästan säga att vi är kusiner. Det ska bli kul.

Idag var matte iväg och handlade en stund. När hon kom hem var allt som vanligt tills hon hittade den här, kolla:



Den låg på golvet. Den hade stått på spisen först, men så kom sotarn och då ställde matte den på ett annat bord.
Och sen så låg den bara på golvet när hon kom hem. Konstigt va? Titta inte på mej så där! Det kan hända att den slank med när jag gick förbi. Nu har matte lagat den så gott det nu gick, det var ju tur. Hon får väl ställa grejerna så att jag inte kommer åt, för sjutton.

Skogens djur på Fullerö

Förutom hjortar, rådjur, vildsvin, rävar och harar och en del mindre kryp förstås, så har vi träffat på en del konstiga djur i skogen.



Väldigt lik en ödla om ni frågar mej, en skäggagam kanske.



Den här dronten gick inte att ta kort på i mörkret för det måste vara ett ljus bakom, så matte fick ta på dagen.
Men jag säger bara det, möta en sån i skogen i skymningen är lite skräckigt, i alla fall för matte.



Den här tycker matte är otäck även på dagen. Det är bara en stubbe säger jag till matte, men hon tycker att den liknar allt möjligt konstigt. Det finns inga troll, säger jag.



Vad kan det där vara tro, det ser ju faktiskt ut som om det är jag som ligger där, eller är det ett lodjur?



Nä, det var ju bara en sten ju.



Det finns faktiskt giraffer på Fullerö. Den här stöter vi på varje dag. Han är jättesnäll. Det finns flera djur i skogen men vi hinner inte med fler idag för vi ska åka till husvagnen, matte och husse ska lussa imorgon. Det ska bli kul att se. Husse kan väl sjunga men matte, hu jeda mej.


Morronrufs

I dag var det dimma när vi var ute i skogen, så det var nästan skönt att komma in igen. Matte åkte iväg i tre kvart. Vi hade inte gjort nåt dumt. Hon hade glömt att ta bort de stora tygtomtarna med ullskägg, men jag hade inte riktigt hunnit med att göra nåt, hon var tillbaka så snabbt. Bättre tur nästa gång.

Tintin och jag är ganska lika faktiskt, speciellt frisyren, sk morronrufs.





Matte har inte rufsat till oss inför fotograferingen. Så ni ser ut, sa hon och rusade efter kameran. Tintin den knickerbocken stod ju still men jag var svårfångad som vanligt.



Snårigt

Lillhusse tyckte att jag skulle ha en keyboard för att jag har så fin tassättning. Kanske det. Det skulle behövas lite musik i huset. Matte är dålig på att sätta på radion här hemma. Men i bilen lyssnar hon minsann.
Idag har vi varit och gått i skogen. Tintin har fått bestämma, till slut har vi trasslat in oss i snåren så vi nästan inte kom ut. Jag fick komma till undsättning och visa vägen. Vi går ju på dofter och de följer inga stigar, så det var bara för matte och klafsa på.



Vi tycker om att nosa på samma saker och sedan diskuterar vi efteråt. Sånt där förstår inte matte. Åh va härligt det doftar säger hon och menar inte alls samma saker som vi. Hon skulle bara veta.


I väntans tider





Gomorron, här väntar vi på matte, idag duschar hon före promenaden, det är jättejobbigt för då får vi vänta så länge på att gå ut. Hon ska besikta bilen idag, det märks att hon är nervös för hon springer omkring som en yr höna.



Tintin ser ut som en lämmel eller nåt. En kinesisk lämmel, kanske. En stor del av en hunds liv är väntan. Vänta på mat, vänta på promenad, vänta på att husse och matte ska komma hem och vänta på gobit och fil. Tintin väntar på fil hela kvällen. Vi får mat kl 5, sen väntar han på fil, den brukar vi få halv 8, matte och husse får ibland hitta på nåt så att han glömmer filen. Efter att vi fått fil så går Tintin och lägger sig en stund, sen börjar väntan på sista kisspromenaden. Bästa tiden är på våren, sommaren och tidiga hösten när vi kan vara på tomten hela tiden och springa ut och in som vi vill. Då har vi inte tid att vänta så mycket.


Sovplatser



Här brukar Tintin sova på nätterna(fattar inte hur matte får plats med benen). Jag passar på att sova här på dagarna. Annars har jag en dyna på golvet där jag sover på nätterna.



Eller också så sover jag här, (Hallå, ligger du här nu), på mattan alldeles ovanför trappan.
Det är bra för det är svalare och så kan jag vakta lite också. Jag tycker om att vakta. Det är speciellt bra när matte och vi är ensamma hemma på kvällen och jag hör konstiga ljud ute och springer fram till fönstren och skäller lite. Då går ju matte också och tittar och då tror ju jag att hon också har hört nåt så då skäller jag mer.
Till slut har vi triggat upp varandra så att vi är helt övertygade om att det är nån utanför.

Det är likadant när matte är ute med oss i mörkret, det går bra tills jag börjar titta intresserat inåt skogen, det gillar inte matte, då vill hon gå hem direkt. Mörkrädd, typ. Vi sover väl vidare ett tag. ZZZZZZZZ

Andra advent

 Idag har vi tänt andra ljuset. Nu är det bara två kvar sen är det julafton.  Det ska bli spännande när alla barnbarn kommer och vi får vänta på tomten tillsammans. Matte håller på att slå in julklappar.
De vågar hon inte lämna framme om hon går iväg nånstans. Jag tycker att det är kul med paket, jag.
På den här bilden ser jag lite mystisk ut, eller hur? Misslyckat, säger matte, men jag håller inte med riktigt, man måste tänka inåt, på djupet. Mina innersta tankar lyser igenom här, tycker jag. Lägg bort kameran så att jag får vara i fred syns det ju tydligt att jag tänker.

Älsklingsnallen



Jag rekommenderar den här nallen från IKEA, de håller bäst. Men sist matte var där så hade de inte längre nallen.
Jag har två stycken som jag alternerar med. Matte slänger de i tvättmaskin ibland, hon säger att det luktar skunk om de. Hon vet väl inte hur en skunk luktar, men jag tycker faktiskt om den rena nallen också. Jag har en rödrutig nalle också som jag tycker jättemycket om men den har jag bitit sönder i sömmen och lirkat ut pipen som fanns där. Matte ska laga den säger hon, det var ju några veckor sen, vi får väl se när hon behagar göra det.

Förresten så ligger Ullaredskassen i bakgrunden. Fatta varför husse inte vill ha den som shoppingkasse. Den får du ta med nästa gång du åker till Ullared sa han till matte. Det verkar som han tycker att hon gärna kan åka dit igen, vad vet jag. Nu ska vi fika och då måste jag spotta ut nallen, för vi får hundkex.




Hej Lill-Husse

 Hej Lill-Husse vad trevligt att du kommenterade min blogg. Ja jag har fullt upp i jul med alla tomtar, jag nafsar lite här och slabbar lite där. Nu ska vi ut och vandra lite med husse, matte ska köpa julklappar.
I kväll ska de bort på middag i stan, de tror inte att vi vet det men vi känner på oss det faktiskt. När de börjar göra i ordning sej och matte börjar fjanta sej med läppstift och sånt, då kan de ju inte dölja att de ska vara bort några timmar. Om matte sticker iväg omålad, åker hon bara till affärn eller ser efter nåt barnbarn ett par timmar.
Nej nu ropar husse, hej så länge.

Hemma igen

 Nu har matte kommit hem från Ullared. Vi blev jätteglada, jag sprang tre varv runt öppna spisen.
Hon hade med sig en enorm gul kasse som det stod GKs i Ullared på, matte kommer att säga till husse att den där kan vi ha när vi åker och storhandlar. Aldrig i livet kommer husse att säga, han är måttligt förtjust i Ullared.
Hör och häpna, hon hade inte köpt något åt oss. Det fanns inget, säger hon. Hon är snål helt enkelt, varför skulle hon annars åka till Ullared. Hon köpte i allafall en ny stekpanna, då slipper vi höra gnället varje gång hon ska steka nåt.
Vi hade det bra med husse igår, han satte upp adventsgranar på tomten med belysning och fixa och trix lite. Det är mysigt att bara vara med husse ibland. Matte ser vi ju jämt. Men vi är glada att hon är hemma igen. Mattegrisen Tintin är ju extra glad. Jag har haft jättekul med mina kompisar, säger matte. Vi har shoppat, skrattat och ätit gott, och får jag inte svininfluensan efter den trängseln så får jag det aldrig, säger hon.
Vi får väl se.

Frost på Fullerö



Vi väntar på att få gå på promenad. Det är frost överallt, det knastrar skönt när man går.



Här tycker vi om att stå och titta ut över Mälaren. Idag är det extra vackert, sjön är spegelblank. Här är det extra viktigt att hålla Tintin i koppel, han kan luta sig ut och tippa i om det vill sej illa. Mej kan matte lita på.



Här hann hon inte med med kameran, haren försvinner i fjärran, kanske det var samma hare (se Harjakten).



Tjohoo matte här är jag! Jag törs inte springa allt för långt före, matte brukar luras och gå en annan väg.



Ser ni mej? Det är svårt att se mej i allt det frostiga.



Hemma igen, Tintin är trött och lägger sej på mattan, eller kossan som jag säger. Hur kan man bara ha en ko som matta, smaklöst om du frågar mej. Men den är skön att ligga på.



Jag tar min nalle och går och lägger mej på min dyna. Vi har ätit lite rådjursskit så nu ska vi ligga och vila och smälta maten.
Matte ska strax åka till Kristinehamn, hennes kompis bor där. De ska åka till Ullared i morgon. Det ska bli kul att höra hur hon klarar av den trängseln. Men hon tycker att det ska bli kul, lite avkoppling från oss, kanske.
Husse ska vara hemma med oss i morgon så då ska vi ju bara ägna oss åt honom. Jag får fortsätta blogga på fredag.

Tintin

Idag har Tintin gjort ett race på gräsmattan, det är första gången sedan olyckan (se den stora katastrofen).
Det gick bra, han haltade i alla fall inte efteråt. Han såg så glad ut när han sprang, ja rentav lycklig, ska jag säga.

Om Tintin skulle vara en hittehund i USA, skulle han nog ligga risigt till. Vi brukar titta på Animal planet, ett program som heter Djurpolisen, där räddar de bl a hundar som lever i svåra förhållanden. De kollar så att de är friska och mentalt stabila innan de placeras ut till nya mattar och hussar. Ett test är när de håller fram en plasthand när hunden äter. Klarar den det utan att morra eller bitas så får den utplaceras, om inte avlivas den. Det är där Tintin kommer in, har han ett ben eller om han äter så morrar han om man kommer i närheten. Husse brukar ta ifrån honom benet och då morrar han och visar tänderna.
Husse och matte har försökt få honom att sluta, men det har inte lyckats så bra faktiskt. Som tur är så kan man ta ifrån honom både maten och benet för han bits inte, han låter bara. Men det är ouppfostrat tycker jag.

Nej jag känner på mej att det snart är dags för kloklippning, för matte sa till mej att det klapprar så dant i golvet.
Det är inte alla dagar som är roliga ska jag säga.


Gråväder

God morgon, idag är det grått och regnigt som vanligt, men misströsta inte, tänk positivt, det gör jag. För det första så är det många dofter ute i markerna när det är blött och sunkigt och för det andra kan man tända en brasa när man kommer in. Nu är inte matte lika bra på det som husse men hon försöker i allafall. Sist gick brandlarmet. Har man ingen öppen spis så kan man tända flera ljus och ställa tillsammans, det är mysigt det också. Glöm inte att släcka de bara.
Jag har i alla fall hämtat mej från gårdagens upplevelse, jag har till och med faktiskt glömt det. Idag ska matte vara hemma hela dagen hos oss. Det är mysigt tycker vi, om hon inte börjar klippa klor och sånt. I helgen klippte hon bort tovor under hakan på mej. Det är enda stället som jag får tovor på. Hon klipper inte bort allt, för det ska vara ett litet skägg där faktiskt. Det ser mest ut som ett pipskägg säger matte, vad hon nu menar med det. Nu ska vi snart gå ut. Det är lika spännande varje gång t ex vilken grind vi ska gå ut genom, vi har tre stycken, vilken stig vi ska välja, vilken skog vi ska gå i eller om vi ska gå på gärdet.
Så här brukar jag se ut när vi kommer in från regnet. Snyggt va!


RSS 2.0